Film

Half of a Yellow Sun

I rollerna: Thandie Newton, Chiewetel Ejiofor, Anika Noni Rose med flera

Speltid: 111 minuter

Regissör: Biyi Bandele

Premiär: 21 mars 2014

Handling

Sisters Olanna and Kainene return home to 1960s Nigeria, where they soon diverge on different paths. As civil war breaks out, political events loom larger than their differences as they join the fight to establish an independent republic.

Vad jag tycker

Då jag nyligen läste boken igen tänkte jag att jag skulle passa på att se filmen också. Ett roligt sammanträffande var också att jag även under februari läste en bok skriven av filmens regissör som också är från Nigeria.

Half of a yellow sun bekräftar påståendet att boken alltid är bättre än filmen. Sen kan ju det också bero på att jag såg filmen så tätt inpå att jag läst boken vilket kanske inte var till filmens fördel.

Filmen följer boken väldigt väl, men jämfört med boken så känns filmen rätt så ytlig och att den inte får med alla detaljer som boken tillför. Vad som däremot gör att det är en stark upplevelse är att det finns insprängda filmklipp från just Biafrakriget.

Skådespelarna gör bra prestationer och jag märkte också att manuset innehåller repliker från boken. Filmen skulle nog gå att se på egen hand, men som alltid rekommenderar jag att läsa boken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s