Recension

Food Pharmacy

Titel: Food Pharmacy: en berättelse om tarmfloror, snälla bakterier, forskning och antiinflammatorisk kost

Författare: Lina Nertby Aurell, Mia Clase

Originalets titel: –

Serie: 

Sidor: 184

Förlag: Bonnier fakta (2016)

Utläst:  11/7

Handling

Från AdLibris:
Vad har goda bakterier, Platon, gröna bananer, vetenskapliga studier, kärlek och gurkmeja gemensamt?

Att leva ett så friskt liv som möjligt är till stor del kopplat till vad du äter. Bloggen Food Pharmacy, som drivs av Mia Clase och Lina Nertby Aurell, handlar om just detta. Nu kommer också boken om hur du äter den mest hälsosamma och antiinflammatoriska maten, och allt serveras med en rejäl portion humor.

Det här är en berättelse om inflammation, tarmfloror, onda och goda bakterier, vetenskapliga studier, hypokondri, metaanalyser, gurkmeja och antiinflammatorisk mat – dessutom förklarat på ett mer lättillgängligt sätt än du någonsin kunnat ana. Självklart med recept och fakta om de antiinflammatoriska hjältarna i köket – som du snart inte kommer att kunna vara utan.

All fakta är väl underbyggd genom professor Stig Bengmark, f.d. chefskirurg och klinikchef på Lunds universitet, med över 30 års erfarenhet av forskning på magens bakterier och hur maten vi äter påverkar kroppen. Han menar att alla kroniska sjukdomar har en och samma orsak – ett uttröttat immunförsvar orsakat av kronisk inflammation. Därför ville Mia och Lina ta reda på hur man kan leva så antiinflammatoriskt som möjligt. Det kommer du också vilja.

Mina tankar

Att jag läser fackböcker om kost hör inte till vanligheterna, men jag valde ut ett antal icke-skönlitterära böcker jag ville läsa under året och Food pharmacy var en av dessa. Jag gick in i boken utan att veta alltför mycket, men jag tycker mig minnas en period då denna bok var extremt populär.

Jag har alltid trott på att äta saker med måttlighet och att det inte är bra att vare sig begränsa sig eller bli alltför strikt med kosten. Däremot är motsatsen inte bra heller. Jag kan villigt erkänna att jag inte äter tillräckligt med grönt men att det är något som jag försöker att bli bättre på.

Jag tycker ändå att denna bok lyckas leverera information som känns tillförlitlig och som presenteras på ett bra sätt, utan att gå in alltför mycket på detaljer men ändå ge en bakgrund till hur och varför man ska förbättra kosten. Den innehåller dessutom flera portioner humor vilket gör läsningen roligare. Det känns också som att boken ger en bra översikt och att det kanske är en bra början om man vill bli mer medveten om vad man faktiskt äter.

Jag kommer nog ge mig på att testa flera recept ur boken, ett som framförallt fick mig nyfiken var en potatissallad som verkar väldigt härlig.

Betyg: 3 av 5.

2 reaktioner till “Food Pharmacy”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s