årssammanfattning

Det stora statistikinlägget 2021

Här kommer alltså det stora statistikinlägget om 2021 års läsning. Har försökt knåpa lite i Excel och göra lite diagram, tabeller och liknande.

Författare

I år har jag läst böcker av 67 olika författare från 15 olika länder. Det är jag ändå ganska nöjd med. Det är ganska uppenbart att USA och England dominerar med 27 respektive 19 författare. Att jag försöker läsa mig världen runt hjälper också till att få till statistiken.

Författare jag läst flest böcker av är Philip Pullman (3) och Elizabeth Acevedo (3).

När det gäller fördelning mellan könen är det en tydlig övervikt till kvinnornas fördel, vilket jag inte är förvånad över.

41 av författarna har varit nya för mig, medan jag hade läst 26 författare tidigare.

Språk

I år har jag läst 31 böcker på engelska och 45 böcker på svenska. Trodde inte att det skulle vara så pass jämnt då det känns som att jag ändå läser mest svenska.

Format

Det här året har det blivit mest fysiska böcker, men i slutet av året upptäckte jag ljudböcker.

Serier och standalone

Det här året har jag läst 49 standalones och 27 böcker var del i en serie. Jag hade nog trott att förhållandet skulle ha varit tvärtom. Men detta stämmer överens med att jag inte heller avslutat så många serier.

I år har jag endast avslutat 2 serier och dessutom börjat 10 nya serier. Skönt dock att jag för tillfället är i fas med 5 serier. 10 serier var påbörjade sedan tidigare.

Sidor

I år har jag enligt Excel läst 28 494 sidor fördelat på 12 månader. I genomsnitt är det 2374,5 sidor per månad och 78 sidor per dag. Den månad jag läste flest sidor var förvånansvärt februari med 3 399 sidor och augusti den månad jag läst minst sidor med endast 753 sidor.

Den längsta bok jag läste var Drakarnas dans med 1120 sidor. Den kortaste boken jag läste var Den blå pelargonen med 30 sidor. Genomsnittslängden är 371 sidor.

Ganska klart är att de flesta böcker ligger någonstans kring 300-400 sidor vilket jag inte är så förvånad över. Bland de böcker som är 500+ ligger någon eller några som är över 1000 sidor.

Betyg

Att 40 böcker har fått betyget 3 förstäker min känsla av att jag läste många ändå ganska bra böcker men att jag saknade de där riktiga guldkornen. Jag saknade som både den riktiga toppen och riktiga botten. Endast fyra böcker fick högsta betyget, de finns med på min lista över årets bästa. Genomsnittsbetyget enligt Goodreads är 3,3.

Övrig statistik

Såhär ser fördelningen ut när det gäller böcker per månad. Genomsnittet ligger på 6,3 böcker i månaden. Annars kan man se att det ligger ganska jämt fördelat över året men det är några månader som sticker ut åt olika håll.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s